Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Museum van de maand: Fotomuseum Den Haag

In december 2002 werd het Fotomuseum Den Haag geopend als jongste museum voor fotografie in Nederland

Zij werken samen met het Prentenkabinet van de Universiteitbibliotheek van Leiden. Het museum is ook een part van het Gemeente Museum Den Haag.
Elk jaar organiseert het museum rond de zes tentoonstellingen (exhibitions). De tentoonstellingen gaan over diverse periodes, disciplines en genres van de fotogeschiedenis (history). Meestal staat het mensbeeld centraal. Door de diversiteit (nationaal en internationaal, klassiek en hedendaags (contemporary), zwart-wit en kleur heeft het museum een groot en divers publiek.

Actuele namen zoals Desiree Dolron, Gregory Crewdson en Loretta Lux zijn er met foto’s, maar klassieke fotografen als Emmy Andriesse, Edward J. Curtis en leonard Freed kun je zien.
Fotografen die niet zo bekend zijn en wel veel kwaliteit hebben, worden door het museum aan het publiek gepresenteerd, bijvoorbeeld: Erwin Blumenfeld, Gerard P. Firet etc.
Regelmatig worden maatschappelijk relevante fotoprojecten van hedendaagse fotografen getoond (show) zoals de serie over het Joegoslavië tribunaal door Friso Keuris, de intieme seksualiteit tussen oudere mensen door Marie Bot.

Elk jaar geeft het museum ook een belangrijke fotoprijs aan journalisten: de Zilveren Camera voor persfotografie in Nederland.

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag

Leave a Comment