Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Haarscherp (very clear) – de vrouwelijke blik (view) in de fotografie

Tot en met zondag 15 april: Haarscherp (very clear) – de vrouwelijke blik (view) in de fotografie.

Deze tentoonstelling (exhibition) kun je zien in GEMAK. Je kunt een breed scala aan vrouwelijke fotowerken zien, variërend van geangageerde straatfotografie, geënsceneerde fotografie, zelfportretten, erotische fotografie, surrealistische fotografie en foto-experimenten met levitatie.

Bestaat feministische fotografie? Zelfs (even) de redactie van ‘Haarscherp’, Nederlands eerste en enige (only) feministische fotomagazine, durfde die vraag niet met: Ja! te beantwoorden. Wel waren zij ervan overtuigd (convinced) van het bestaan (existence) van een vrouwelijke blik (view) binnen de fotografie. Hiervoor bestond nog geen aandacht (attention) in de galeries, musea en media. Helaas waren er meningsverschillen (disagreement) en ruzie (fights) in de redactie… (typisch vrouwelijk? Nee, hoor!) Dus de eerste editie kwam er niet in 1977.

Gelukkig heeft Arjan de Nooy heel veel foto’s teruggevonden. Het magazine wordt nu feestelijk voor de tweede keer gelanceerd. Hij vertelt over zijn onderzoek naar vrouwelijke fotografie en de vele foto’s en fotografes die (misschien onterecht= unjust) onbekend zijn gebleven. En om alles in balans te houden, zijn er ook foto’s te zien van Han de Beer (1942), een typische representant van de mannelijke blik. Enkele namen van vrouwelijke fotografen: Julia Luudens (1954), Sammy Hegontvlug (1937) en Eline Poortman (1879 – 1928).

Locatie: GEMAK, Paviljoensgracht 20-24. Tijd: 10 – 17 uur. Info: www.gemak.org.

Leave a Comment