Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Hans van Bentem: Keep on Dreaming

Tot en met 11 november: Gemeente Museum Den Haag: Hans van Bentem: Keep on Dreaming.
Hans van Bentem (Den Haag, 1966) heeft de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten gedaan, hij studeerde af in 1988 in monumentale vormgeving (design). Eerst schilderde hij maar later had hij ook interesse in andere materialen. Hij reisde over de hele wereld en maakte gebruik (use) van de lokale expertise; naar Tsjechië voor kristal, naar Senegal voor hout en naar China voor porselein en brons. Van Bentem liet zich ook inspireren door de punk. Hij keerde zich af (turn away) van de maatschappij (society) om zijn eigen wereld te creëren. Hij maakt heel mooie installaties, ze zijn opwindend (exciting) en eclectisch: bijvoorbeeld robots, de lotusbloem, een kalshnikov of een fallus. Ook maakte hij voor het Eschermuseum een serie kroonluchters (chandeliers).

In de tentoonstelling Keep on Dreaming is het resultaat van 25 jaar werk. De zes schitterende installaties van Van Bentem kun je in zes stijlkamers van het Gemeentemuseum zien; de perfecte setting voor een ontmoeting van heden (now) en verleden (past), en van oost en west.

De eerste stijlkamer: Table of seductions, een tafel gemaakt van Makkumer poselein met op de tafels portretten van verleidelijk (seductive) koppels. De Lodewijk XV kamer is totaal anders met een wilde houten installatie die Van Bentem in Senegal maakte met locale artiesten. In de Gobelinzaal staat een fantastisch object: een hemelbed (canopy bed) van kristal. Het bed, Heaven getiteld, is voor van Bentem de ultieme kroonluchter (chandelier): het licht gaat langzaam aan (dag) en het licht gaat langzaam uit (nacht). De Japanse lakkamer is het decor van een geheel glanzend (shiny) witte installatie van Chinees porselein, opgebouwd uit sculpturen van diverse lichaamsdelen (body parts) op een bed van lotusbloemen, stukken rots (rock) en stenen.

Locatie: Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Info: www.gemeentemuseum.nl.