Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Kunst op zondag

Zondag 28 oktober: Kunst op zondag. Iedere laatste zondag van de maand geeft het Gemeentemuseum een korte lezing over een tentoonstelling, collectiestuk of artiest uit het Gemeentemuseum van Den Haag. De presentator is de kunsthistoricus Benno Hillebrand. Deze zondag spreekt hij over Cobra (Copenhagen, Brussels, Amsterdam).

Cobra werd opgericht (founded) op 8 november 1948 in Parijs. Het initiatief kwam van de Belgische schrijvers/schilders Christain Dotremont en Joseph Noiret. Het was een nieuwe internationale combinatie van schilders en literatoren. De leden waren: uit Denemarken: Asger Jorn, uit België : Christain Dotremont en Joseph Noiret, uit Nederland: Karel Appel, Corneille en Constant. Later kwamen er ook Duitsers bij van de groep Meta.

Cobra stopte (door de ziektes van Jorn en Dotremont) al in 1951.
De ideeën van Cobra: zij waren tegen het academische, dat te veel esthetische wetten (law) propageerde en ook waren zij tegen schilderkunst waarin het accent was op het intellectuele. Zij vonden dat de tweede wereldoorlog liet zien (show) wat het intellect kan doen. Zij waren anarchistisch en alternatief.

Hun stijl: vorm, lijn en kleur zijn samen een spontane actie. Hun inspiratie was primitieve kunst, kindertekeningen en outsider art. Deze drie soorten kunst vonden zij een naiëf karakter hebben, naïef in de betekenis van ongeschoold (uneducated) en onwetend (ignorant).
De Cobra-beweging was maar heel kort maar haar invloed op de moderne kunst is heel groot.
In Amstelveen staat het Cobra Museum voor Moderne kunst.

Informatie: www.gemeentemuseum.nl