Laan van Nieuw Oost-indië 275 Den Haag, The Netherlands | +31(0)70 365 46 77

Sculptuur/sculpturen van de maand: Eline Vere

Er zijn in Den Haag twee sculpturen van Eline Vere. Een sculptuur staat op de Groot Hertoginnelaan en de andere staat in de beeldengalerij van P. Struycken in het centrum, dichtbij de Pathé bioscoop.

Wie is of wat is Eline Vere?
Eline Vere is een personage in een boek met dezelfde titel. Het verhaal gaat over Eline, een melancholieke jonge vrouw die rond 1889 in Den Haag woonde. Zij kwam uit een goede familie. Zij wil liefde vinden maar vindt het niet. Zij is tragisch en ongelukkig. Zij maakt een einde aan haar leven door een overdosis slaapmiddelen. De dood overkomt haar, zoals alles in haar leven haar overkomt. Haar laatste woorden: ‘Nu, als het zo was, dan was het goed…’

Couperus
De schrijver: Louis Couperus: ‘Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar’, staat op de sculptuur van de auteur voor Pulchri Studio. De belangrijkste boeken van Couperus spelen in Den Haag. Hij schrijft voor het grootste deel over vergane (past) glorie. Hoewel de thema’s in zijn boeken (de dwingende rol van het noodlot (fate) en introverte personages) niet licht maar zwaar zijn, is zijn schrijfstijl bijna licht en barok. Louis Couperus was een echte dandy en een harde werker.
De Eline Vere van de Groot Hertoginnelaan is gemaakt door Theo van der Nahmer en de andere Eline in het centrum is gemaakt door de Britse artiest Thom Puckey.
Welke van de twee het mooiste is, weet ik niet. Beide sculpturen zijn totaal verschillend van stijl. Ga zelf maar kijken!