Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Een nieuwe tijd voor Direct Dutch! Taal en cultuur is één!

2013_mei_learnDe docenten van Direct Dutch geven niet alleen Nederlandse conversatieles, nee ze spreken ook over de Nederlandse cultuur. Een les Nederlands is daarom ook een cultuurles. Leer Nederlands en je begrijpt de Nederlanders en hun cultuur beter. Dat is het idee. Direct Dutch is taal en cultuur! Dat idee willen we bekend maken in Nederland en natuurlijk in Den Haag. Hoe doen we dat?

 • Activiteit 1: Het woord van de dag op Facebook
  Elke dag posten we een nieuw woord op Facebook en Linkedin. Like ons en je krijgt elke dag nieuws over een Nederlands woord of een Nederlandse frase. De tekst is in het Engels omdat we de culturele context bespreken en de historie. Ook kijken we vaak naar de relatie met andere talen zoals het Engels, Duits, Frans, Deens, etc. Denk mee en doe mee in de comments. Sommige postings worden vaak geshared. Een populaire posting is over de BRUILOFT, wedding en het vertelt waarom het woord ‘wedding’ niet zo romantisch is ‘bruiloft’. De posting van dit weekend was de vertaling van het Koningslied (King’s song).Nu kunnen alle expats zelf zien of de tekst goed of niet zo goed is.
 • Activiteit 2: Buzzwords op Dutchbuzz radio
  Ruud Hisgen spreekt elke week met Lily-Anne Stroobach van het programma Dutchbuzz over het Buzzword van de week. Deze week is het woord TULP. Weet je wat het Turkse woord is? En wat heeft een tulband met een tulp te maken? Luister naar Dutchbuzz: www.dutchbuzz.nl
 • Activiteit 3: Filmmiddagen in de Centrale Bibliotheek
  Vier keer per jaar organiseert Direct Dutch samen met de Bibliotheek een Nederlandse filmmiddag. Zondag 28 april was het de komedie ‘Shouf shouf habibi’ Meer dan dertig mensen kwamen kijken en discussiëren over deze film. Groot succes. Marloes van Rooijen van Direct Dutch leidde de interessante discussie over de film. Heeft elke cultuur een eigen humor? Wat is grappig en wat niet meer? Interessante vragen. Een leuke samenwerking met Annemie Konings van de Bibliotheek Den Haag. Avril had, zoals altijd, popcorn meegebracht voor iedereen. Kom de volgende keer ook. Volg onze website>.
 • Activiteit 4: Informatieve artikelen voor Iamexpat en TheHagueOnline
  Voor het internet schrijven Marloes van Rooijen en Ruud Hisgen regelmatig artikelen over culturele items die in het nieuws staan. www.iamexpat.nl en www.thehagueonline.com

  Onze laatste twee artikelen over hoe je met Nederlanders moet flirten.(Klik hier) en het artikel met een ABC over de Koningin en de nieuwe Koning(Klik hier) waren de twee best gelezen artikelen van Iamexpat magazine van de week! Onze artikelen worden veel geshared.

  Voor The Hague Online schrijven we elke week een artikel met The Quote of The Week. De quote van deze week gaat over het Koningslied.

 • Activiteit 5 Campagne ‘Spreek Nederlands! Met mij!
  Bij de filmmiddag in de Centrale Bibliotheek is onze nieuwe campagne gestart. Waarom deze campagne met deze autoritaire button?
  Veel studenten klagen (complain) dat ze geen Nederlands kunnen spreken in Den Haag. Ze willen wel Nederlands spreken maar ze krijgen altijd antwoord in het Engels. Zo gaat dat dan:

  Student: “Ik wil graag een kilo kaas.
  Verkoper: “Een kilo?
  Student: “Ja, graag.
  Verkoper: “Would you like it cut or uncut?
  Student: “You mean sliced…
  Verkoper: “Whatever.

  En dan is de rest van de conversatie in het Engels.
  Niet goed…Hoe kunnen Nederlanders leren dat ze Nederlands moeten spreken met studenten in plaats van slecht Engels?
  Met onze button!
  Op onze button staat:
  Spreek Nederlands! Met mij!
  Doe de button op, ga naar een winkel en wijs (point) met je vinger naar de button als de verkoper Engels begint te spreken.

  Zo gaat dat:
  Student: “Ik wil graag een kilo kaas.
  Verkoper: “Een kilo?
  Student: “Ja, graag.
  Verkoper: “Would you like it cut or uncut?
  Student wijst naar de button.
  Verkoper wordt rood: “O, I see… ik zie het, natuurlijk. Gesneden of ongesneden?
  Student: “Dank u. Ik wil graag Nederlands leren spreken. Ziet u? De kaas… Ongesneden graag. Een kilo belegen kaas aan één stuk. Plat graag.
  Verkoper: “Natuurlijk, één momentje. Wilt u proeven (taste)?”
  Student (trots, proud): “Heel graag!

Gebruik onze button! Veel succes en veel plezier op abdicatiedag!