Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Droge Dialogen – December 2014

 

Mevrouw Mondriaan en mevrouw Escher willen naar de kerstmarkt gaan maar gaan niet.

Image: kerstmarkt.com

De deurbel gaat. ‘Ha’, denkt mevrouw Mondriaan, ‘daar is Annelies. Precies op tijd’.

Voor de deur staat mevrouw Escher. Ze ziet eruit alsof ze net onder de douche is geweest en vergeten heeft zich af te drogen. Het water druipt van haar paraplu en jas op de vloer van de vestibule.

Mevrouw Escher: Adèle, wat een vreselijk weer, zeg. Het regent pijpenstelen!

Mevrouw Mondriaan: Ja, dat zie ik. Kom binnen en droog jezelf, alsjeblieft.  Mijn hele vloer is nu nat door jou en ik heb net de vloer schoongemaakt. Hang je jas maar aan de kapstok en zet je paraplu in de badkamer.

Ze kijkt een beetje boos.

Mevrouw Escher doet wat mevrouw Mondriaan van haar vraagt en zegt: Oh, jeetje, sorry, Adèle. Geef me maar een handdoek dan zal ik de vloer drogen.

Mevrouw Mondriaan: Wat?! Een handdoek?! Ben je gek geworden. Ik heb alleen maar heel chique handdoeken. Ze komen allemaal van het Hilton Hotel.

Mevrouw Escher: Hmmm, ik wist niet dat ze in het Hilton Hotel gratis handdoeken aan de gasten geven. Of, eh, heb je ze gewoon meegenomen?

Mevrouw Mondriaan bloost: Eh…tja, ik heb ze inderdaad meegenomen. Maar genoeg over de handdoeken.

Mevrouw Mondriaan droogt de vloer met een mop. Alles ziet er weer droog en mooi uit. De beide dames gaan de zitkamer binnen.

Mevrouw Escher kijkt een beetje triest naar buiten: Ach, Adèle, het regent zo hard. Wat denk je, zullen we nog naar de kerstmarkt gaan? Ik moet nog wel kerstballen kopen maar als jij liever niet gaat….

Mevrouw Mondriaan: Als je het mij vraagt, zeg ik eerlijk: liever niet. We kunnen toch ook hier glühwein drinken? Ik heb een grote pan op het vuur staan met rode wijn, een sinaasappel en kruidnagels erin. Ruik je het niet?

Mevrouw Escher: ja, nu je het zegt. Lekker! Maar mijn kerstballen dan?

Mevrouw Mondriaan lacht: Geen paniek, Annelies. Ik heb nog dozen vol met die ballen. Sinds de kinderen het huis uit zijn, hebben we een veel kleiner boompje dan vroeger dus we hebben ballen over. Ik zal de doos voor je pakken en dan mag je de mooiste kiezen.

Ze loopt naar de zolder en komt terug met een grote doos vol prachtige kerstballen.

Mevrouw Mondriaan: Hier, kijk zelf maar. Dit zijn precies de juiste ballen voor je, veel glitter en kleurtjes.

Mevrouw Escher kijkt in de doos en is heel blij en klapt in haar handen: Wat zijn ze mooi! Mag ik die goudkleurige en die rode en..oh..ook die paarse? Ik kan gewoon niet kiezen.

Mevrouw Mondriaan: Kom, laten we er een lekker glas glühwein bij drinken, hier in mijn warme, droge woonkamer.

Mevrouw Escher: nou, Adèle, ik ben nu blij dat we niet naar de kerstmarkt hoeven te gaan. Alles is hier: de warme wijn, kerstdecoraties en mijn beste vriendin!

 Image: kerstmarkt.com