Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

Spreek Nederlands Dag 2019: ‘Rembrandt and The Golden Age’

English (Dutch below)

 

Saturday 28 September 2019 is the 6th ‘Spreek Nederlands Dag’! Will you be joining us this day? You can participate if you speak Dutch at A1 or higher. Why are we organising Spreek Nederlands Dag? To encourage everyone who is learning Dutch to go ahead and speak Dutch as much as possible! As you may have noticed, this isn’t always easy, as most Dutchies speak English rather well.

Program

11:45 – 12:00 walk-in in Bibliotheek Haagse Hout (Theresiastraat 195, Den Haag)
12:00 – 13:00 program in library with quiz
13:00 – 14:00/14:30 historic tour ‘Rembrandt and the Golden Age’ through Haagse Hout
14:30 – drinks, snacks and more Dutch conversations

‘Rembrandt and The Golden Age’

Direct Dutch Language School The Hague

On Spreek Nederlands Dag we go on a guided puzzle tour through the Bezuidenhout, het Haagse Bos and Mariahoeve. Length of the tour is one hour / one hour and a half.

This year’s theme is Rembrandt and The Golden Age. Starting point is Bibliotheek Haagse Hout. Families, Dutch partners and friends and children are welcome. Each group has a guide and the aim is to learn more about The Hague, Dutch history, Dutch monarchy and of course the Dutch language. We spreken Nederlands! Even if you only know a little, you’re welcome.

The Dutch Golden Age was the seventeenth century. It was the age of famous painters and artists (Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen); scientists and philosophers (Constantijn and Christiaan Huygens, Simon Stevin, Hugo Grotius, Baruch Spinoza, Jan Leeghwater); explorers (Abel Janszoon Tasman, Jan Pieterszoon Coen, Peter Stuyvesant, Jan van Riebeeck) politicians (William III, Johan van Oldenbarneveldt, Johan de Witt, Maurits, Willem Frederik); military leaders at sea (Maarten and Cornelis Tromp, Michiel de Ruyter).

There was no kingdom of the Netherlands as yet. There was a new republic and it was officially called the Republic of the Seven United Netherlands. So who lived in the Huis ten Bosch (House in the Wood)? Who was in power? The Golden Age was a very exciting period in Dutch history. It had its great moments but, sadly, there were quite a few black pages as well. During this tour you’ll be able to test your knowledge, have fun, get to know your neighbours and learn a lot.

• What? ‘Spreek Nederlands Dag 2019’
• When? Saturday September 28 2019 (12:00 – +- 15:00 hrs)
• Where? Start: Bibliotheek (library) Haagse Hout, Theresiastraat 195, Den Haag
• Who? For everyone who wants to practise their Dutch (for A1 and higher). Not sure about your level? Just give it a try!
• Why? To practise your Dutch and learn more about Dutch history!
• How? Send an email to info@directdutch.com to register for free!

 

Here are some pictures of Spreek Nederlands Dag 2018.


Nederlands

Zaterdag 28 september 2019 organiseren we alweer de 6e editie van ‘Spreek Nederlands Dag’. Doe je met ons mee? Vanaf A1 kun je al meedoen! Waarom organiseren we ‘Spreek Nederlands Dag’? Om iedereen die Nederlands leert aan te moedigen om vaker Nederlands te spreken. Want Nederlanders spreken (te) vaak Engels met mensen die Nederlands willen leren.

Programma:

11:45 – 12:00 inloop Bibliotheek Haagse Hout (Theresiastraat 195, Den Haag)
12:00 – 13:00 educatieve quiz in de bieb
13:00 – 14:30 historische wandeltocht met als thema ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’
14:30 – Drankjes, hapjes en nog meer Nederlandse gesprekken

 

‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’

Op ‘Spreek Nederlands Dag’ doen we een puzzeltocht met een gids door het Bezuidenhout, het Haagse Bos en Mariahoeve. De tour duurt ongeveer een uur.

Direct Dutch Language School The Hague
Spreek Nederlands Dag 2018.

Het thema van dit jaar is Rembrandt en de Gouden Eeuw. We beginnen in de bibliotheek Haagse Hout. Iedereen is welkom: gezinnen, partners, vrienden, Nederlanders en kinderen. Elke groep krijgt een gids die je met de puzzeltocht helpt. Je leert van alles over Den Haag, de geschiedenis, de monarchie en natuurlijk het Nederlands. Maar we spreken wel een uur lang Nederlands. Ook voor beginners is de tocht leuk en leerzaam.

De Nederlandse Gouden Eeuw was de zeventiende eeuw. Het was de tijd van de beroemde schilders en kunstenaars (Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen); wetenschappers en filosofen (Constantijn and Christiaan Huygens, Simon Stevin, Hugo Grotius, Baruch Spinoza, Jan Leeghwater); ontdekkers (Abel Janszoon Tasman, Jan Pieterszoon Coen, Peter Stuyvesant, Jan van Riebeeck); politici (William III, Johan van Oldenbarneveldt, Johan de Witt, Maurits, Willem Frederik); militaire zeevaarders (Maarten and Cornelis Tromp, Michiel de Ruyter).

Er was nog geen koninkrijk van Nederland…. Er was een republiek en die heette officieel de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Maar wie woonde er dan in het Huis ten Bosch? En wie had de macht? De Gouden Eeuw was een heel spannende periode in de Nederlandse geschiedenis. Het had glorieuze momenten, maar helaas waren er ook wat zwarte pagina’s in de geschiedenis. In deze puzzeltocht kan je je kennis testen, lol hebben, kennis maken met buurtbewoners en veel leren.

• Wat? ‘Spreek Nederlands Dag 2019’
• Wanneer? Zaterdag 28 september 2019 (12:00 – +- 15:00 uur)
• Waar? Beginpunt: Bibliotheek Haagse Hout, Theresiastraat 195, Den Haag
• Wie? Iedereen die Nederlands wil oefenen (vanaf A1 en hoger ). Weet je je level niet? Geen zorgen, je mag gewoon meedoen.
• Waarom? Oefen je Nederlands en leer meer over de Nederlandse geschiedenis!
• Hoe? Schrijf je gratis in via info@directdutch.com

Bekijk hier de foto’s van Spreek Nederlands Dag 2018.