Laan van Nieuw Oost-Indië 275, The Hague, The Netherlands +31(0)70 365 46 77

De Lezende Mens, de betekenis van het boek voor ons bestaan

Lezen is een fundamentele vaardigheid. De mens dankt kennis en kritisch denkvermogen aan het lezen. Maar het ‘diepe’ lezen staat onder druk. Het boek delft het onderspit in het gevecht om de schaarse vrije tijd en de ontlezing neemt toe. We maken ons weliswaar zorgen maar nemen het lezen zelf feitelijk voor lief.

De lezende mens is een zoektocht naar de onderliggende betekenis van het lezen voor ons welzijn en onze democratische maatschappij. Het beschrijft de relatief korte geschiedenis van het ontcijferen van kleitablet tot e-book en de ingrijpende veranderingen die het lezen bracht voor individu en samenleving. Zo gingen geletterdheid en de opkomst van de democratie in de negentiende eeuw hand in hand.

Maar wat is lezen eigenlijk, en hoe gaat het in zijn werk? En wat betekent de opkomst van het scherm voor onze leesgewoonten? (Direct Dutch) docent / auteur Ruud Hisgen en boekhistoricus Adriaan Van der Weel zetten op heldere wijze de laatste inzichten van het leesonderzoek uiteen en houden een krachtig pleidooi voor hernieuwde aandacht voor de toekomst van het lezen.
Download hier het eerste hoofdstuk van De Lezende Mens. Je kunt het boek o.a. hier bestellen.

English

In February 2022 (Direct Dutch) teacher / author Ruud Hisgen and book historian Adriaan van der Weel released De Lezende Mens (The Reading Human). De Lezende Mens powerfully reminds us of the importance of books and the ability of ‘deep’ reading for our society. The book is in Dutch. Here are 5 pivotal points that the authors make in the book.

  1. We owe everything in our modern society to books, and to deep and intensive reading. Of all human inventions, the invention of script has been the most influential of all times.
  2. Learning to talk is almost like a game: it happens on the go. Learning to read, however, takes a huge amount of effort, practice and stamina.
  3. However much effort learning to read properly may take, the outcome is great: we owe our ability to think critically to deep and intensive reading.
  4. The future of a society in which digital reading increasingly replaces intensive and deep reading, looks questionable.
  5. A deep and intensive reader has a greater chance of achieving mental wellbeing, social success and of living a longer and healthier life.